Suiker, hoe de consumptie te verminderen: nuttige tips


O suiker is een stof die, bij overmatig gebruik, bijzonder schadelijk kan zijn voor ons lichaam, bijvoorbeeld diabetes, verhoogd cholesterol en obesitas veroorzaken. Laten we eens kijken hoe de consumptie te verminderen door middel van een aantal eenvoudige trucs.

De schadelijke effecten van suiker
De consumptie van zoet voedsel veroorzaakt een verhoging van de bloedsuikerspiegel, of de hoeveelheid suikers in het bloed, waarop ons lichaam reageert door het produceren van een hormoon genaamd insuline, in staat om de aanwezigheid van suiker te verminderen. Dit alles veroorzaakt de zogenaamde reactieve hypoglykemie, waarvoor je een paar uur na het eten van suiker een plotselinge golf van energie voelt die gepaard gaat met de wens om andere suiker te nemen.

Een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine toonde aan dat de overmatige consumptie van geraffineerde suiker (sucrose, maïssiroop en al het geraffineerde meel) effecten op de hersenen kan hebben zijn zeer vergelijkbaar met die veroorzaakt door drugs, door het induceren van psychoactieve effecten (misbruik, verlangens onderdrukker) gesuperponeerd, zo niet zelfs superieur aan die van andere stoffen die leiden tot verslaving zoals cocaïne, alcohol of tabak. Hoe meer we suiker nemen, des te meer neemt het verlangen om meer te consumeren toe.

Insuline spikes veroorzaakt door inname veroorzaken ook negatieve effecten, zowel op de stemming, ons meer bloot te stellen aan plotselinge en ongecontroleerde schommels, en op ons lichaam, die aanleiding geven tot huidproblemen of kwaliteit van de slaap en ten gunste van het begin van migraine, abdominale spanningen, prikkelbare dikke darm en candidiasis.

Aan dit alles wordt toegevoegd het feit dat geraffineerde suiker een voedsel is dat fermentatie kan helpen, waardoor we ons meer opgeblazen voelen en rijk aan “lege” calorieën, die energie leveren zonder enig voedingselement te bevatten.

Hoe de suikerconsumptie te verminderen
Suiker is een stof die in veel voedingsmiddelen en dranken voorkomt. Naast snoep, snoep, gebak, koolzuurhoudende frisdranken, alcoholische dranken en vruchtensappen, wordt suiker ook gevonden in donkere chocolade, yoghurt, melk, fruit, ijs en in bijna alle industriële voedingsmiddelen, inclusief kant-en-klare maaltijden en fastfood sandwiches. Wat de laatste betreft, kan suiker bijvoorbeeld worden gevonden in zowel de samenstelling van brood als in saus (ketchup, zoete mosterd, barbecuesaus) en soms zelfs in vlees.

Dit zijn enkele nuttige tips om de suikerconsumptie te verminderen:

start een detox dieet, om het ontgiftingsproces van het organisme te vergemakkelijken;
vermijd het gebruik van zoetstoffen, vooral aspartaam, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid;
neem de juiste hoeveelheden complexe koolhydraten en vezels (granen en volle granen, peulvruchten, fruit);
geleidelijk verminderen suikerinname, te beginnen met voedingsmiddelen rijk aan eenvoudige suikers, zoals frisdranken, dranken, koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen, alcohol, snoep, sauzen, geraffineerde granen en meel, snoep, koekjes en sandwiches.
Wanneer u een route van het opgeven van suiker kunt u reacties vergelijkbaar met die van een drug ontgifting hebben, vooral als gewend aan het maken van een massale en continue consumptie van het. Symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, vertroebeling van de hersenen, prikkelbaarheid en gastro-intestinale stoornissen kunnen in dit stadium worden ervaren. Deze symptomen zullen slechts een paar dagen duren, echter, als ons lichaam is ontworpen om te ontgiften van suiker verslaving in ongeveer zeven dagen.

Have any Question or Comment?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *